Proč nerezový dřez? - 20.01.2016

Při výběru z velké škály kuchyňských dřezů obyčejní spotřebitelé se snaží zohlednit pouze tři ukazatele: odolnost, cena a atraktivní vzhled. Je to de facto správný přístup, ale podle těchto kritérií najdeme tak velkou škálu výrobků, že se nemusíme definitivně rozhodnout.

Proč právě nerezový dřez? Jde především o výhodách toho kuchyňského zařízení. Přijatelná cena, která je daná především nenáročností a srovnatelnou nenákladností výrobního procesu a ceně výchozího materiálu. Nerezový kuchyňský dřez také vydrží větší zátěž, což je dané především fyzikálními vlastnostmi nerezové oceli. Tento materiál hravě zvládá nejen zátěž v podobě úderů (např. Pád nádobí na povrch nerezového dřezu vůbec není citelný), ale také i s korozí. Díky plastičnosti nerezové oceli padající nádobí se nerozbíjí. Nerezové dřezy jsou také praktické, poněvadž nevyžadují zvláštní péči, a mohou se ošetřovat obyčejnými mycími prostředky. Také nerezové dřezy dokážou vydržet teplotu až do 1500°C.

Ekologie a šetrnost vůči životnímu prostředí je dalším velmi důležitým rysem nerezových dřezů. Nejenže nerezová ocel nevvylučuje žádné pro člověka škodlivé látky pod vlivem vysokých teplot, ale nerezové dřezy se velmi snadno utilizují přetavením. Různorodost forem, které mohou mít nerezové dřezy je ideální volbou pro designery a navrháře, nebo ty, kteří mají atypické kuchyně.

I nerezové dřezy, které se zdají být velice bytelné a odolné, překvapující cenově a výhodné po všech stránkách, mají své nedostatky. Mezi zjevné nedostatky se řadí například vysoká úroveň hluku z tekoucí vody, která dopadá na povrch dřezu. Výrobci se snaží bojovat s tímto negativním jevem a nabízejí několik řešení tohoto problému, například, cestou zvýšení tloušťky dna dřezu nebo instalací speciálních zvukoizolačních materiálů.